Jaki wałek co ciasta wybrać?

Wałek do ciasta to nie sprawa taka łatwa. Na rynku wybór pod tym względem jest spory. Jaki więc wałek wybrać? Każdy typ ma oczywiście swoje wady i zalety.

Wałek drewniany

wałek drewnianyWałki wykonane z drewna należą do najpopularniejszych. Drewno ma właściwości antybakteryjne, a więc neutralizuje wszelkie drobnoustroje. Jest ponadto materiałem stosunkowo tanim. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na to czy drewno zostało w odpowiedni sposób zakonserwowane. W takiej sytuacji wałek łatwiej jest utrzymać w czystości. Wałki tego typu należy myć ręcznie.

Wałek stalowy

Wałki stalowe rzadko można spotkać w kuchniach domowych, ale często wykorzystywane są w profesjonalnej gastronomii. Są pokrywane specjalną powłoką, do której nie przywiera ciasto. Świetnie nadają się do robienia ciasta na pierogi. Są przy tym łatwe do czyszczenia. Można je bowiem myć w zmywarkach.

Wałek silikonowy

Wałki tego typu są bardzo lekkie. Nadają się do mycia mechanicznego, a więc łatwo jest je utrzymać w czystości. Poza tym nie chłoną zapachów i nie odbarwiają się. Dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych.

Wałek z tworzywa sztucznego

To z kolei wałki łatwe do czyszczenia, które można myć w zmywarkach. Szybko schną. Ponadto są też bardzo tanie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wyposażenie i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.