Wałek do ciasta to nie sprawa taka łatwa. Na rynku wybór pod tym względem jest spory. Jaki więc wałek wybrać? Każdy typ ma oczywiście swoje wady i zalety.
Wałek drewniany
Wałki wykonane z drewna należą do najpopularniejszych. Drewno ma właściwości antybakteryjne, a więc neutralizuje wszelkie drobnoustroje. Jest ponadto materiałem stosunkowo tanim. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na to czy drewno zostało w odpowiedni sposób zakonserwowane. W takiej sytuacji wałek łatwiej jest utrzymać w czystości. Wałki tego typu należy myć ręcznie.
Wałek stalowy
Wałki stalowe rzadko można spotkać w kuchniach domowych, ale często wykorzystywane są w profesjonalnej gastronomii. Są pokrywane specjalną powłoką, do której nie przywiera ciasto. Świetnie nadają się do robienia ciasta na pierogi. Są przy tym łatwe do czyszczenia. Można je bowiem myć w zmywarkach.
Wałek silikonowy
Wałki tego typu są bardzo lekkie. Nadają się do mycia mechanicznego, a więc łatwo jest je utrzymać w czystości. Poza tym nie chłoną zapachów i nie odbarwiają się. Dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych.
Wałek z tworzywa sztucznego
To z kolei wałki łatwe do czyszczenia, które można myć w zmywarkach. Szybko schną. Ponadto są też bardzo tanie.